Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészről fogorvosi vizsgálatot (a pótolni kívánt fogak kiválasztása, az állcsont adottságának megfelelősége az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése, stb.), másrészről általános orvosi vizsgálatokat (labor, stb.) jelent. Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, amelynek során az orvos megbeszéli a beteggel a felmerülő kérdéseket (mennyi implantátum beültetése szükséges, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpőnt egyeztetése, stb.)

Az implantátumok beültetése ambuláns módon helyi érzéstelenítésben történik. Ennek során a kezelőorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezi az implantátumot. A varratokat egy hét múlva távolítja el. Az implantátumok általában a nyálkahártya alatt gyógyulnak tovább.

A gyógyulási szakasz kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt az implantátumok felszínén levő mikropórusosba közvetlenül „belenőnek” a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. összegintegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, amely révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ez után következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítják fel, majd az implantátumokba beillesztik azokat a fejrészeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására, elhorgonyzására szolgálnak. A fogorvos a technikai laboratórium segítségével – többnyire a hagyományos módszerekkel – rövid időn belül elkészíti a kívánt fogpótlást.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvos közötti kapcsolat, hiszen az implantáció sikerességének egyik legfontosabb feltétele a száj tisztán tartása mellett a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelenni. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, megvizsgálja a fogpótlás állapotát és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását). Fontos, hogy időközben bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzen ellenőrző vizsgálatra kezelőorvosánál!

Felkeltettük érdeklődését? Kérjen időpontot!

Lépjen kapcsolatba velünk